Vasara: kaip natūraliai apsisaugoti nuo uodų?

Vasarą leidžiant laiką gamtoje susiduriame su daugybe mūsu krauju besimėgaujančių uodų. Šiuo laikotarpiu parduotuvėse ir vaistinėse gausu įvairiausių priemonių jiems atbaidyti, tačiau jos ne visada veiksmingos, ir paskaičius jų sudėtis širdį traukia prie kažko natūralesnio.

Būdama aromaterapeute, ąš jau ilgą laiką į pagalbą pasitelkiu eterinius aliejus.  Jie yra nuostabi gamtos dovana: natūralūs, skaniai kvepia, naudingi sveikatai ir tinka žmonėms kurie yra alergiški kitiems cheminiams preparatams.

Šiame straipsnyje dalinuosi informacija kokius eterinius aliejus naudoti, kaip patiems pasigaminti veiksmingas ir draugiškas odai, natūralias priemones nuo uodų, ir kuo tepti ikąstas vietas.

 

Eteriniai aliejai atbaidantys uodus

Citronela (Cymbopogon Nardus) eterinis aliejus, turbūt pats veiksmingiausias ir labiausiai uodų nemėgstamas kvapas. Šį aliejų dažniausiai pamatysite priemonių nuo uodų sudėtyse. Jo aromatas yra lengvai saldus ir citrusinis, labai primenantis pačią citrinžolę.  Citronela, ne tik atbaido nuo uodų, bet ir dėl savo antiuždegiminių sąvybių palengvina uždegimą ir niežulio pojūtį.

Gvazdikėliai (Syzygium Aromaticum) dėl savo intensyvaus aromato gerai atbaido uodus, tačiau labai svarbu jo nepadauginti ir visada prieš naudojant atskiesti su kitu baziniu aliejum, vandeniu ar alkoholiu (priklausomai nuo paskirties), kadangi pats grynas aliejus gali stipriai sudirginti odą. Gvazdikėlių eterinio aliejaus nepatartina naudoti kai oda yra nudegus saulėje.

Pipirmėtė (Mentha Piperita) turi stiprų mentolio kvapą, ir tai uodams labai nepatrauklu. Šis eterinis aliejus (tinkamai praskiestas) yra gera priemonė įkastoms vietoms patepti.

Eukaliptas (Eucaliptus Radiata) dėl savo intensyvaus kvapo apsunkina uodų uoslės pojūčius, ir trukdo jiems rasti  kelią link grobio.

Levanda (Levandula Angustifolia) labai skaniai kvepiantis aliejus, tačiau patys uodai tam tikrai nepritartų. Levandų eterinis aliejus yra gan švelnus, todėl puikiai tiks tiems kas turi ypač jautrią odą.

Citrina (Citrus Limon) uodams nepatinka dėl savo citrusinio aromato. Šį aliejų galima dadėti tarp intensyvesnių ir stipresnių aliejų kaip gvazdikėlis, pipirmėtė ar citronela. Tačiau reikėtų įsiminti, kad pasitepus citrusiniais aliejais nederėtų būti ant saulės dėl fototoksinių reakcijų, kurios gali pasireikšti bėrimu.

Pelargonija (Pelargonium Graveolens) gerai veikia kaip papildantis eterinis aliejus į aliejų mišinį. Ji gerai deri su Citronela, Levandom ir yra gan švelni jautriai odai.

 

Purškalas nuo uodų

100 ml buteliuko su purškikliu

60 ml vandens (virinto arba distiliuoto)

30 ml hamamelių (angl. Witch Hazel) hydrolato arba alkoholio

30 lašų citronela eterinio aliejaus

20 lašų gvazdikėlių eterinio aliejaus

15 lašų levandų eterinio aliejaus

10 lašų citrinų eterinio aliejaus

Eterinius aliejus sulašinti į purškiamą buteliuką, supilti hamamelių hydrolatą arba alkoholį ir užpilti vandeniu. Svarbu neužpildyti viso buteliuko, nes aliejams atsiskyrus kiekvieną kart prieš naudojant jį reikės suplakti. Purškalą naudoti kas 1-2 valandas, ir laikyti tamsioje, vėsioje vietoje.

Aliejų mišinys nuo uodų

30 ml tamsaus stiklo buteliuko su kamšteliu

35 lašai eterinio aliejaus (galima pamaišyti ir kelis aliejus, iš aukšciau minėto sąrašo)

bazinio aliejaus (pvz. nimo, migdolų arba alyvuogių)

Eterinį aliejų įlašinti į stiklinį buteliuką, užpilti baziniu aliejumi ir suplakti.  Tepti kas 1-2 valandas drabužiais nepridengtas kūno vietas. Prieš naudojant visada suplakti. Pajutus odos dirginimą, nedelsiant nuplauti ir patį mišinį praskiesti su daugiau bazinio aliejaus. Laikyti tamsioje, vėsioje vietoje.

Eterinių aliejų receptas difuzeriui arba aroma lempai

Elektrinis difuzeris ir aroma lempa tai vieni efektyviausių priemonių padedančių neprišaukti uodų patalpose. Naudojant tereikia įpilti vandens ir įlašinti eterinių aliejų. Garuojant aliejams patalpa prisipildo eterinių aliejų aromatu, nuo kurio uodams nebelieka noro pas jus atskristi.

 Difuzeriui:

9 lašai citronelos

7 lašai levandų

5 lašai pelargonijų

Aroma Lempai

5 lašai citronelos

3 lašai levandų

2 lašai pelargonijų

 

Aliejai uodų įkastoms vietoms

Arbatmedis (Melaleuca Alternifolia) turi antiseptinių ir antimikrobinių savybių, dėl to šis aliejus yra vienas geriausių nuo uodų įkandimų. Patepus arbatmedžio jaučiamas šaldantis pojūtis, kuris taipogi padeda nuslopinti niežulį. Užlašinus porą lašų arbatmedžio ant ausų krapštuko ar vatos, galite tepti tiesiai ant įkastos vietos.

Bergamotė (Citrus Bergamia) įkandus uodui suteikia raminamąjį pojūtį. Ji malšina niežulį, bei sumažina odos paraudimą.

Citronela (Cymbopogus Nardus) sumažina uždegimą ir palengvina nieštėjimą.

Levanda (Levandula Angustifolia) ramina ir atpalaiduoja, turi antibakterinių ir antiuždegiminių savybių, tad puikiai tinka gydyti uodų įkastas vietas. Levandas užlašinus ant vatos ar ausų krapštuko galima tepti tiesiai ant įkandimo.

Pipirmėtė (Mentha Piperita) padeda kai vabdžių įkandimai sukelia skausmą ir uždegimą. Patepant praskiestą eterinį aliejų ant įkastos vietos jis suteikia šaldanti efektą, tai kaip tik ko reikia įkandus uodui.

Ramunelės (Chamomilla Recutita) tai mėlynos spalvos eterinis aliejus, dėl jame esančios veikliosios medžiagos kamazulino.  Šis eterinis aliejus labai ramina ir slopina uždegimą, niežėjimą, bei skausmą. Ramunėlių eterinis aliejus atstato ir maitina odą.

 

Kaip gydyti uodų įkandimus?

Įkandus uodui padės 2 kartus per dieną tepti praskiestą eterinių aliejų tepaliuką, arba dėti šaltą kompresą.

 

Tepaliukas ant įkandimų

15 ml stiklinio buteliuko su rutuliniu aplikatoriumi

25 lašų eterinio aliejaus (galima sumaišyti kelis iš aukšciau paminėtų aliejų)

Bazinio aliejaus (pvz. migdolų, kokosų, alyvuogių)

Į buteliuką įlašinti eterinius aliejus ir naudojant piltuvėlį užpilti baziniu aliejumi. Palikite truputėlį vietos, kad kiekvieną kartą prieš naudojant būtų galima suplakti, kad aliejai susimaišytų. Tepti tik ant įkastų vietų. Buteliuką laikyti tamsioje, vėsioje vietoje.

Kompresas

Į mažą dubenėlį vandens įdėti porą kūbelių ledo ir nuo 3-7 lašų eterinių aliejų. Viską gerai sumaišyti, pamerkti vatą ar marlinį tvarstį ir dėti ant įkastos vietos.

 

Įspėjimai

Eterinius aliejus naudoti tik išoriškai

Naudojant eterinius aliejus, kantriai laukti kol iš buteliuko išlašės aliejaus lašiukai, nes purtant buteliuką prarandamas tikslus jų kiekis

Prieš tepant eterinius aliejus ant odos, juos visada praskiesti

Prieš naudojant paruoštą produktą, rekomenduoju atlikti odos jautrumo testą. Patepkite vidinę dilbio pusę ir stebėkite kelias valandas ar oda nesureagavo (pvz. paraudonavo, išbėrė ar pradėjo niežėti).

Sureagavus odai, nedelsiant nuplauti ir patį mišinį daugiau praskiesti

Dauguma paminėtų eterinių aliejų bei jų dozacija netinka mažiems vaikams ir nėščiosioms

Rinkitės kokybiškus, ekologiškus eterinius aliejus, norint išvengti odos reakcijų ir užtikrinti gydančiųjų savybių veiksmingumą

Parašykite komentarą: